Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie na okres 04.05.2021 – 14.05.2021r
 

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

WTOREK

04.05.2021

Bułka z masłem, parówka, ketchup,  kawa zbożowa z mlekiem

Krupnik jarzynowy

( seler,  kasza )

Kluski kładzione z masłem i cukrem ( jajka, mąka pszenna, mleko ),  kompot z wiśni, jabłko z marchewką

Budyń waniliowy z musem owocowym ( mleko )

 

ŚRODA

05.05.2021

 

Chleb z masłem,  polędwicą z indyka, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa z fasolki szparagowej

( masło, mąka pszenna, seler, śmietana )

Spaghetti z warzywami ( mąka pszenna, seler, śmietana ), kompot z wiśni

Bułka z czekoladą (mąka pszenna, mleko ), herbata, jabłka

 

 

CZWARTEK

06.05.2021

 

 

Chleb z masłem, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem 

Rosół z makaronem ( mąka pszenna, seler, jajka )

Nuggetsy z kurczaka  (mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), frytki, surówka z kapusty, kompot z wiśni

Banany

 

PIĄTEK

07.05.2021

 

 

Chleb z masłem, serem edamskim, papryką, kawa zbożowa z mlekiem 

Zupa pomidorowa z makaronem (seler, śmietana, mąka pszenna )

Jajko smażone (masło ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), sałatka z ogórków ze śmietaną,  kompot z porzeczek

Lody śmietankowe ( mąka pszenna )

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                             

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK 10.05.2021

 

Chleb z pastą z jaj ( musztarda), ogórkiem,  kawa zbożowa z mlekiem

Rosół z makaronem  

(seler, mąka pszenna, jajka )

Kurczak w sosie potrawkowym ( mąka pszenna, jajka ), ryż na sypko, bukiet warzyw ( masło ), kompot z porzeczek

Kisiel truskawkowy, herbatniki ( mąka pszenna, masło, mleko )

 

WTOREK

11.05.2021

Kanapki z serem, pomidorem, rzodkiewką, kawa zbożowa z mlekiem  

Zupa kalafiorowa      

(seler, kaszka, mąka pszenna)

 Kotlet schabowy ( mąka pszenna,jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), kapusta gotowana (masło), kompot z truskawek

Kaszka na mleku z musem owocowym

 

ŚRODA

12.05.2021

Chleb z masłem, szynką drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

 

Zupa ogórkowa ( seler, mąka pszenna, śmietana )

Pizza ( mąka pszenna, mleko, jajka ),  kompot z wiśni

Arbuz, ciastka zbożowa ( mąka pszenna, masło, miód )

 

CZWARTEK

13.05.2021

 

Bułka z masłem orzechowym, kawa zbożowa  z mlekiem 

Zupa owocowa z makaronem ( mąka pszenna )

Gulasz wieprzowy ( mąka pszenna ), kasza na sypko, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy

Wafle orzechowe  ( mąka pszenna, masło, mleko ), jabłka

 

 

PIĄTEK

14.05.2021

Chleb z masłem, twarożkiem  ( mleko ), papryką, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z ryżem (śmietana, seler )

Krokiety z ziemniaków ( bułka tarta, jajka ),  marchewka oprószana ( masło ), kompot z aronii

Lody śmietankowe ( mąka pszenna )

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                                                        

                                                                                                                                        

.............................                           ................................          ...........................

  (Dyrektor)                                    (Intendentka)                     (Szefowa  kuchni)

_____________________________________________________________________

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie                         

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.