JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

na okres 14.10.2019 – 25.10.2019r

 

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

14.10.2019

 

Chleb z masłem, serem edamskim (mleko), pomidorem          

 kawa zbożowa z mlekiem

 Rosół z makaronem 

( seler,

mąka pszenna)

Kurczak w sosie potrawkowym (mąka pszenna, śmietana), ryż na sypko, marchewka oprószana (masło), kompot z wiśni

Kisiel truskawkowy, ciastka zbożowe (mąka pszenna, masło, miód)

 

WTOREK

15.10.2019

Chleb z masłem, jajkiem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem      

  

Zupa kalafiorowa   

(seler, masło, śmietana)

Kotlet mielony (jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), kapusta gotowana  (masło), kompot ze śliwek

Budyń waniliowy z musem owocowym

 

ŚRODA

16.10.2019

Chleb z masłem,  szynką drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z makaronem

( seler,  śmietana, mąka pszenna)

Pizza (mąka pszenna, jajka, mleko),

 kompot wieloowocowy, śliwki

Banany

 

CZWARTEK

17.10.2019

 

Bułka z masłem orzechowym,  kawa zbożowa z mlekiem, jabłko

 Zupa ogórkowa 

( seler,

mąka pszenna,  śmietana )

Gulasz drobiowy  (mąka pszenna), kasza na sypko, sałatka z buraczków, kompot z wiśni

Sałatka owocowa

 

PIĄTEK

18.10.2019

 

Chleb z masłem, twarożkiem, papryką, kawa zbożowa z mlekiem

Krupnik jarzynowy 

 ( seler, kasza)

Makaron z sosem owocowym, (mąka pszenna, śmietana ), kompot z aronii, arbuz

Bułka kajzerka, mleko czekoladowe

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                            

                            

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

21.10.2019

 

Chleb z masłem, pomidorem,   kawa zbożowa z mlekiem

Rosół z kluseczkami

 ( mąka pszenna,

seler, jajka )

Filet drobiowy smażony (maka pszenna, jajka, bułka tarta) , ziemniaki puree (masło, mleko), surówka z kapusty, kompot z porzeczek

Budyń czekoladowy, jabłka

 

WTOREK

22.10.2019

 

Chleb z masłem powidłami truskawkowymi

 kawa zbożowa z mlekiem  

Zupa krem brokułowa z grzankami

( seler, mąka pszenna, śmietana)

Gołąbki w sosie pomidorowym (jajka, bułka tarta, maka pszenna), ziemniaki, kompot wieloowocowy

Ptasie mleczko z owocami (śmietana)

 

ŚRODA

23.10.2019

 

Chleb z masłem, polędwicą z indyka, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem 

Zupa pomidorowa z ryżem

( seler,  śmietana)

Pyzy drożdżowe z tł. i cukrem (mąka pszenna, mleko, jajka), kompot z porzeczek, jabłko z marchewką

Arbuz, ciastka maślane (mąka pszenna, masło)                                                        

 

CZWARTEK

24.10.2019

 

Chleb z pastą z jaj, ogórkiem,  

 kawa zbożowa z mlekiem

Zupa koperkowa  

(kaszka )

Polędwiczki wieprzowe w sosie (mąka pszenna, śmietana), ziemniaki, bukiet warzyw (masło), kompot z wiśni

Jogurt naturalny z truskawkami , rurki kruche (mleko, mąka pszenna)

 

PIĄTEK

25.10.2019

Płatki owsiane na mleku, jabłka

Zupa buraczkowa z makaronem 

( seler, śmietana, mąka pszenna)

Paluszki rybne z makreli (mąka pszenna, jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), sałatka z ogórków ze śmietaną, kompot z aronii

Bułka z czekoladą, herbata, gruszka

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach.                                                 

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

                                                                                  

Nazwa składników alergennych wg zał. II rozporządzenia 1169/2011

Występuje w produktach i posiłkach :

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

 

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.

Bip

Ramowy rozkład dnia

Kubusiowe Kuchcikowo