JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

na okres 28.09.2020 – 09.10.2020r

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

28.09.2020

 

Bułka z masłem orzechowym,

 kawa zbożowa z mlekiem  

Rosół z makaronem

(mąka pszenna, jajka, seler)

Kurczak w sosie potrawkowym (śmietana, mąka pszenna), ryż na sypko, marchewka oprószana (masło), kompot z truskawek

Ciastka kruche z czekoladą (mąka pszenna, masło ), jabłka

 

WTOREK

29.09.2020

Chleb z masłem, pomidorem,

 kawa zbożowa z mlekiem  

 

Zupa kalafiorowa  (seler, mąka pszenna, śmietana, masło )

Kotlet mielony ( jajka, bułka tarta ),  ziemniaki puree (masło, mleko), surówka z kapusty pekińskiej, kompot z śliwek

Kaszka na mleku z musem owocowym

 

ŚRODA

30.09.2020

 Chleb z masłem, szynką drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa ogórkowa ( mąka pszenna, śmietana,  seler)

Kluski kładzione z tł. i cukrem (mąka pszenna, mleko, jajka ), kompot z porzeczek, śliwki

Banany

 

CZWARTEK

01.10.2020

Chleb z masłem,  pasztetem drobiowym, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa krem ziemniaczana z grzankami ( mąka pszenna, seler, śmietana )

Gulasz z szynki sosie (  mąka pszenna ), kasza na sypko, kapusta czerwona gotowana (masło),  kompot z wiśni

Kisiel poziomkowy, herbatniki (mąka pszenna, masło )

 

PIĄTEK

02.10.2020

Chleb z masłem, serem edamskim (mleko), papryką, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z ryżem

( śmietana )

 

Kotlet jarski ( bułka tarta, jajka ), ziemniaki puree (masło, mleko), surówka z kapusty,  kompot z aronii

Wafle orzechowe   ( mąka pszenna, masło ), arbuz

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach                                                            

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK 05.10.2020

 

Chleb z masłem   (mleko), pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem   

Rosół z kluseczkami   

(seler,mąka pszenna, jajka)

Filet drobiowy smażony ( mąka pszenna,jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko),  bukiet warzyw (masło), kompot z porzeczek

Budyń waniliowy z musem owocowym ( mleko )    

 

WTOREK

06.10.2020

Chleb z masłem, pastą z jaj (musztarda), ogórkiem

 kawa zbożowa z mlekiem  

 

 Zupa krem brokułowa z grzankami

( seler,

 śmietana )

Gołąbki w sosie pomidorowym (mąka pszenna,jajka, bułka tarta,śmietana), ziemniaki, kompot z wiśni

Makaron z tł. i cukrem  (mąka pszenna, masło ), śliwki

 

ŚRODA

07.10.2020

 Chleb z masłem, polędwicą drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Krupnik jarzynowy ( kasza, seler)

Naleśniki z truskawkami (mąka pszenna, jajka, mleko), kompot z śliwek

Sałatka owocowa

 

CZWARTEK

08.10.2020

 

Chleb z masłem, powidłami truskawkowymi, kawa zbożowa z mlekiem

 Zupa koperkowa ( seler, kaszka )

 Polędwiczki wieprzowe w sosie (mąka pszenna, śmietana ), ziemniaki , surówka z kapusty, kompot wieloowocowy

Jogurt naturalny z musem truskawkowym, rurki kruche (mąka pszenna, mleko )  

 

PIĄTEK

09.10.2020

Chleb z masłem, serkiem prymuskiem (mleko), papryką, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z makaronem

( seler,

 śmietana, mąka pszenna )

 

Twarożek ze szczypiorkiem ( śmietana) , ziemniaki puree (masło, mleko), jabłko z marchewką,  kompot z porzeczek

Ptasie mleczko z owocami (śmietana )

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

             Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

        

Nazwa składników alergennych wg zał. II rozporządzenia 1169/2011

Występuje w produktach i posiłkach :

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

 

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.

Bip

Ramowy rozkład dnia

Kubusiowe Kuchcikowo