JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

na okres 24.02.2020 – 06.03.2020r

 

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK 24.02.2020

 

Bułka z masłem orzechowym,  kawa zbożowa z mlekiem, jabłko      

  

Rosół z makaronem    

(seler,mąka pszenna, jajka)

Kebab z kurczaka, ziemniaki puree (masło, mleko), surówka z kapusty, kompot z porzeczek

Kisiel truskawkowy, ( chrupki kukurydziane )

 

WTOREK

25.02.2020

Chleb z masłem,   pasztetem drobiowym, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem       

 

Zupa ogórkowa   

(seler, śmietana, mąka pszenna)

Kotlet schabowy (mąka pszenna,jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), marchewka oprószana (masło),  kompot z wiśni

Bułka z czekoladą (mąka pszenna, mleko, czekolada), kawa zbożowa z mlekiem, mandarynka

 

ŚRODA

26.02.2020

 Chleb z masłem, twarożkiem, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa owocowa z makaronem ( mąka pszenna)

Kotlet jajeczny (bułka tarta ), ziemniaki puree (masło, mleko), kapusta gotowana (masło) kompot ze śliwek

Kaszka na mleku

z musem truskawkowym

 

CZWARTEK

27.02.2020

 

Chleb z masłem, szynka drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

 Zupa kalafiorowa

( seler,

 śmietana, kaszka manna)

Pizza (mąka pszenna, mleko, jajka ), kompot z aronii

Banany

 

PIĄTEK

28.02.2020

Kuleczki zbożowe z miodem i mlekiem, jabłka

Zupa pomidorowa z ryżem

( seler,

 śmietana )

 

Kluski kładzione z tł. i cukrem (mąka pszenna, jajka, mleko), kompot z truskawek, marchewka z jabłkiem

Sałatka jarzynowa  (jajka, musztarda, seler), chleb, herbata

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                                                        

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

02.03.2020

 

Chleb z masłem, powidłami, kawa zbożowa z mlekiem

Rosół z kluseczkami

 ( mąka pszenna,

seler, jajka )

Rizotto z kurczaka z  warzywami, kompot wieloowocowy

Budyń waniliowy z musem owocowym ( mleko )

 

WTOREK

03.03.2020

 

Chleb z masłem, jajkiem, papryką, 

 kawa zbożowa z mlekiem 

Zupa krem brokułowa z grzankami

( seler, śmietana )

   

Gołąbki w sosie pomidorowym (mąka pszenna, śmietana) , ziemniakikompot ze śliwek

Wafle orzechowe (mąka pszenna, mleko, masło) , mandarynka

 

ŚRODA

04.03.2020

 

Chleb z masłem, polędwicą z indyka, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem 

Krupnik jarzynowy  

( seler, kasza)

Pierogi leniwe z tł. i cukrem (mąka pszenna,mleko, jajka), kompot z truskawek, jabłka

Sałatka owocowa

 

CZWARTEK

05.03.2020

 

Chleb z masłem, serem edamskim (mleko),

pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa z fasolki szparagowej

(seler, śmietana)

Polędwiczki wieprzowe w sosie (mąka pszenna,śmietana), ziemniaki, surówka z  kapusty,  kompot z wiśni 

Galaretka z owocami ze śmietaną

 

PIĄTEK

06.03.2020

Chleb z pastą z makreli, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa buraczkowa z makaronem (seler,  śmietana, mąka pszenna) 

  

 

Twarożek ze szczypiorkiem (śmietana), ziemniaki, kompot z aronii, jabłko z marchewką

Bułka kajzerka, mleko czekoladowe, kiwi                                           

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

                     Nazwa składników alergennych wg zał. II rozporządzenia 1169/2011

 

Występuje w produktach i posiłkach :

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

 

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.

 

   
   
   
   
   
   
   
   

Bip

Ramowy rozkład dnia

Kubusiowe Kuchcikowo