JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

na okres 25.11.2019 – 06.12.2019r

 

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK 25.11.2019

 

Chleb z masłem, pasztetem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem      

  

Rosół z kluseczkami   

(seler,mąka pszenna, jajka)

Filet drobiowy smażony (mąka pszenna,jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), surówka z  kapusty, kompot wieloowocowy

Wafle orzechowe (mąka pszenna, masło, miód), jabłka

 

WTOREK

26.11.2019

Bułka z masłem orzechowym,  kawa zbożowa z mlekiem, jabłka     

 

Zupa owocowa z makaronem   

(mąka pszenna)

Kurczak pieczony w sosie (mąka pszenna), kasza na sypko,kapusta kwaszona gotowana (masło), kompot z wiśni

Budyń waniliowy z musem owocowym (mleko)

 

ŚRODA

27.11.2019

Bułka z masłem,  parówka z szynki, ketchup, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa ogórkowa 

( seler,

mąka pszenna, śmietana)

 Pyzy drożdżowe z tł i cukrem (mąka pszenna, mleko, masło), kompot z truskawek, śliwki

Banany

 

CZWARTEK

28.11.2019

 

Chleb z masłem,  pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem

  Krupnik jarzynowy

( seler, kasza )

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym  ( mąka pszenna) ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy

Bułka kajzerka, mleko czekoladowe

 

PIĄTEK

29.11.2019

Chleb z masłem,  jajkiem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

 Zupa pomidorowa z makaronem

( seler,  śmietana)

Kotlet rybny mielony (jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), sałata ze śmietaną, kompot z aronii

Sałatka owocowa

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                                                        

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

02.12.2019

 

Chleb z masłem, serkiem prymuskiem (mleko), pomidorem,   kawa zbożowa z mlekiem

Rosół z makaronem

 ( mąka pszenna,

seler, jajka )

Kurczak w sosie potrawkowym (masło, śmietana, mąka pszenna), ryż na sypko, bukiet warzyw (masło), kompot z porzeczek

Kisiel poziomkowy, herbatniki (mąka pszenna , mleko)

 

WTOREK

03.12.2019

 

Chleb z masłem powidłami,

 kawa zbożowa z mlekiem  

Zupa kalafiorowa

( seler, kaszka, śmietana)

Pulpety w sosie pomidorowym (mąka pszenna, jajka, śmietana), makaron, kompot ze śliwek, mandarynka

Jogurt naturalny z musem truskawkowym, rurki kruche ( mąka pszenna, mleko)

 

ŚRODA

04.12.2019

 

Chleb z masłem, szynką drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem 

Zupa z fasolki szparagowej  

( seler,  śmietana, mąka pszenna)

Naleśniki z truskawkami (mąka pszenna, mleko, jajka), kompot z porzeczek

Gruszka, mandarynka, ciastka zbożowe (maka pszenna, masło, miód)

 

CZWARTEK

05.12.2019

 

Chleb z masłem, serem edamskim (mleko),  

papryką,

 kawa zbożowa z mlekiem

Zupa koperkowa (seler, kaszka) 

   

Kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree (masło, mleko), surówka z kapusty, kompot z wiśni

Bułka z czekoladą ( mąka pszenna, mleko), herbata owocowa, śliwki

 

PIĄTEK

06.12.2019

Chleb z masłem, pasta z makreli, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z ryżem ( śmietana, seler) 

  

 

Kluski kładzione z tł i cukrem (mąka pszenna,masło, mleko),  kompot z aronii, jabłko z marchewką

 Babeczki mikołajkowe z malinami ( mąka pszenna, kakao, jajka, śmietana), herbata owocowa                                           

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

            

Nazwa składników alergennych wg zał. II rozporządzenia 1169/2011

Występuje w produktach i posiłkach :

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

 

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.

Bip

Ramowy rozkład dnia

Kubusiowe Kuchcikowo