JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

na okres 13.01.2020 – 24.01.2020r

 

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK 13.01.2020

 

Bułka z masłem, powidłami truskawkowymi, kawa zbożowa z mlekiem      

  

Rosół z kluseczkami   

(seler,mąka pszenna, jajka)

Kebab z kurczaka, ziemniaki puree (masło, mleko), surówka z kapusty, kompot wieloowocowy

Kaszka na mleku z musem owocowym

 

WTOREK

14.01.2020

Chleb z masłem, jajkiem, papryką, kawa zbożowa z mlekiem     

 

Krupnik jarzynowy   

(seler, kasza)

Pulpety w sosie pomidorowym (mąka pszenna, jajka, bułka tarta, śmietana ),  kompot z wiśni, jabłka

Bułka  z czekoladą (mąka pszenna, czekolada, mleko, masło)

 

ŚRODA

15.01.2020

 Chleb z masłem, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa z fasolki szparagowej ( seler,  śmietana, maka pszenna)

Kotlet schabowy ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta) ziemniaki puree (masło, mleko), surówka z marchwi, kompot wieloowocowy

Jogurt naturalny z truskawkami, rurki kruche (maka pszenna, mleko)

 

CZWARTEK

16.01.2020

 

Chleb z masłem,   szynką drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

 Zupa pomidorowa z ryżem 

( seler,

 śmietana)

Pierogi leniwe z tł i cukrem (mleko, masło, jajka, mąka pszenna),  kompot z aronii, mandarynka

Banany

 

PIĄTEK

17.01.2020

Płatki owsiane na mleku, mandarynka

Zupa koperkowa

( seler,

 kasza)

 

Paluszki rybne z miruny (jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), surówka z kwaszonej kapusty, kompot wieloowocowy

Babeczki czekoladowe z owocami ze śmietaną (śmietana, mąka pszenna, jajka, kakao)

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                                                        

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

20.01.2020

 

Chleb z masłem, serkiem prymuskiem (mleko), papryką, kawa zbożowa z mlekiem

Rosół z makaronem

 ( mąka pszenna,

seler, jajka )

Kurczak w sosie potrawkowym ( mąka pszenna, jajka, śmietana), ryż na sypko, marchewka oprószana (masło), kompot z porzeczek

Kisiel poziomkowy, herbatniki (mąka pszenna , masło)

 

WTOREK

21.01.2020

 

Bułka z masłem orzechowym,

 kawa zbożowa z mlekiem, jabłka 

Zupa koperkowa

( seler, kaszka )

   

 Kotlet mielony drobiowy (bułka tarta, jajka) , ziemniaki puree (masło, mleko),sałatka  z buraczków, kompot ze śliwek

Jabłko tarte z marchewką, chrupki kukurydziane

 

ŚRODA

22.01.2020

 

Chleb z masłem, polędwicą drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem 

Zupa ogórkowa   

( seler,  śmietana, mąka pszenna)

Kluskie kładzione z tł. i cukrem ( jajka,mąka pszenna, mleko), kompot z porzeczek, mandarynka

Mandarynka, wafle orzechowe (mąka pszenna, mleko, masło)

 

CZWARTEK

23.01.2020

 

Chleb z masłem, serem edamskim (mleko),

 kawa zbożowa z mlekiem

Zupa krem brokułowa z grzankami (seler,mąka pszenna, śmietana)

Gołąbki w sosie pomidorowym (mąka pszenna, jajka, bułka tarta ), ziemniaki,  kompot z wiśni

Budyń czekoladowy (mleko), jabłka

 

PIĄTEK

24.01.2020

Kanapki z jajkiem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa buraczkowa z makaronem (seler, mąka pszenna, śmietana) 

  

 

Racuchy drożdżowe z jabłkami (mąka pszenna, mleko, jajka), kompot z aronii

Sałatka owocowa                                             

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach                                             

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie                                               

Nazwa składników alergennych wg zał. II rozporządzenia 1169/2011

Występuje w produktach i posiłkach :

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

 

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.

   
   
   
   
   
   
   
   

Bip

Ramowy rozkład dnia

Kubusiowe Kuchcikowo