Jadłospis
JADŁOSPIS
Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie
na okres 15.01.2024 – 26.01.2024r
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
ZUPA |
DRUGIE DANIE |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 15.01.2024
|
Chleb mieszany ( maka żytnia, pszenna ) z masłem, jajkiem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem |
Rosół z makaronem (mąka pszenna, jajka, seler) |
Risotto z kurczaka z warzywami ( mąka pszenna, śmietana), kompot z truskawek |
Owoce sezonowe, chrupki kukurydziane |
WTOREK 16.01.2024 |
Bułka z masłem orzechowym ( mąka pszenna ), kawa zbożowa z mlekiem, jabłka |
Zupa koperkowa ( seler, kaszka ) |
Filet drobiowy panierowany ( maka pszenna, jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), surówka z marchwi, kompot z wiśni |
Kaszka na mleku z musem malinowym |
ŚRODA 17.01.2024
|
Chleb mieszany ( maka żytnia, pszenna ) z masłem, polędwicą drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem |
Krupnik jarzynowy ( seler, kasza ) |
Naleśniki z truskawkami ( mąka pszenna, jajka, mleko ), woda z cytryną |
Banany |
CZWARTEK 18.01.2024
|
Bułka z masłem ( mąka pszenna ), powidłami truskawkowymi (100% owoców ) kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa krem ziemniaczana z grzankami ( mąka pszenna, seler, śmietana) |
Polędwiczki wieprzowe w sosie ( mąka pszenna, śmietana ), kasza jęczmienna , kapusta czerwona gotowana ( masło ), kompot ze śliwek |
Budyń czekoladowy ( mleko, kakao ), gruszka |
PIĄTEK 19.01.2024
|
Chleb mieszany ( maka żytnia, pszenna ) z masłem, serkiem prymuskiem ( mleko ), papryką, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa pomidorowa z makaronem ( seler, śmietana, mąka pszenna ) |
Jajko smażone ( masło ), ziemniaki puree ( masło, mleko ) , surówka z kapusty pekińskiej, kompot ze śliwek |
Bułka kajzerka ( mąka pszenna ), mandarynka |
Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
ZUPA |
DRUGIE DANIE |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 22.01.2024
|
Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, pastą z jaj ( musztarda ), ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem |
Rosół z makaronem ( mąka pszenna, seler, jajka ) |
Kurczak w sosie potrawkowym ( mąka pszenna, jajka, śmietana ), ryż na sypko, bukiet warzyw ( masło ), kompot z truskawek |
Wafle orzechowe ( mąka pszenna,, kakao, śmietana, masło ), jabłka |
WTOREK 23.01.2024 |
Bułka kanapkowa z masłem ( mąka pszenna), mleko czekoladowe, jabłka |
Zupa krem brokułowa z grzankami ( mąka pszenna, seler, śmietana ) |
Kotlet mielony ( jajka,bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), surówka z kapusty, kompot z porzeczek |
Owoce sezonowe (gruszka, mandarynka ) |
ŚRODA 24.01.2024 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna) z masłem szynka drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa kalafiorowa ( seler, śmietana, mąka pszenna ) |
Kluski kładzione z masłem i cukrem ( mąka pszenna, jajka, mleko ), woda z cytryną |
Bułka mleczna ( mąka pszenna ), herbata malinowa |
CZWARTEK 25.01.2024
|
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, serem edamskim ( mleko ), papryką, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa ogórkowa ( mąka pszenna, śmietana, seler ) |
Spaghetti z warzywami (mąka pszenna), kompot ze śliwek |
Jogurt owocowy ( mleko ), rurki kruche ( mąka pszenna ) |
PIĄTEK 26.01.2024 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z pastą z makreli, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa pomidorowa z ryżem ( seler, śmietana ) |
Twarożek z rzodkiweką i szczypiorkiem ( mleko ), ziemniaki, kompot z aronii, jabłko z marchewką |
Ciastka maślane ( mąka pszenna, śmietana ), pomarańcza |
Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach
.......................... .......................... ............................
(Dyrektor) (Intendentka) (Szefowa kuchni)
Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie
Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne |
Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi. |
Jaja i produkty pochodne |
Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów. |
Ryby i produkty pochodne |
Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
Soja i produkty pochodne |
Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe. |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe). |
Seler i produkty pochodne |
Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło. |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych. |
- Szczegóły
- Kategoria: Jadłospis
JADŁOSPIS
Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie
na okres 08.04.2024 – 19.04.2024r
DATA |
ŚNIADANIE |
I DANIE |
II DANIE |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 08.04.2023
|
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, serem edamskim (mleko), papryką, kawa zbożowa z mlekiem |
Rosół z kluseczkami ( mąka pszenna, seler, jajka) |
Filet drobiowy w sosie szpinakowym (śmietana, mąka pszenna), makaron (mąka pszenna ), kompot ze śliwek |
Budyń waniliowy z musem truskawkowym ( mleko ) |
WTOREK 09.04.2023 |
Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, pasztetem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa kalafiorowa ( seler, śmietana, kaszka manna ) |
Kotlet schabowy (mąka pszenna.jajka, bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), surówka z kapusty, kompot z wiśni |
Galaretka z owocami ze śmietaną |
ŚRODA 10.04.2023 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), polędwicą z indyka, sałatą lodową, kawa zbożowa z mlekiem |
Krupnik jarzynowy ( seler, kasza ) |
Pierogi leniwe z masłem i cukrem ( mąka pszenna,mleko ), kompot z aronii, jabłko z marchewką |
Banany |
CZWARTEK 11.04.2023
|
Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, serkiem prymuskiem ( mleko), papryką, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa krem brokułowa z grzankami ( seler, mąka pszenna, śmietana ) |
Gołąbki w sosie pomidorowym ( jajka, mąka pszenna, śmietana ), ziemniaki, kompot wieloowocowy |
Placek kruchy z owocami (mąka pszenna, jajka, masło) – wypiek własny, herbata z melisy |
PIĄTEK 12.04.2023 |
Bułka kanapkowa z masłem ( mąka pszenna), powidłami truskawkowymi (100% owoców), kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa pomidorowa z makaronem ( mąka pszenna, seler, śmietana ) |
Kotlet jajeczny ( bułka tarta), ziemniaki puree ( mleko, masło ) , sałatka z ogórków że śmietaną, kompot z aronii |
Bułka mleczna ( mąka pszenna ), jabłka |
Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach
DATA
|
ŚNIADANIE |
ZUPA |
II DANIE |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 15.04.2024 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, jajkiem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem |
Rosół z makaronem ( mąka pszenna, seler, jajka ) |
Nugussy drobiowe ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta), ziemniaki puree ( masło, mleko ), surówka z kapusty, kompot z porzeczek |
Kisiel truskawkowy, ciastka zbożowe ( mąka pszenna, masło, śmietana) |
WTOREK 16.04.2024 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa z zielonego groszku ( mąka pszenna, seler, śmietana ) |
Polędwiczki wieprzowe w sosie ( mąka pszenna, śmietana ), kasza jęczmienna, marchewka oprószana ( masło), kompot z truskawek |
Ryż na mleku z jabłkami |
ŚRODA 17.04.2024 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, szynką drobiową , rukolą, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa ogórkowa ( seler, śmietana, mąka pszenna ) |
Naleśniki z truskawkami ( mąka pszenna, mleko, jajka), woda z cytryną |
Owoce sezonowe |
CZWARTEK 18.04.2024
|
Kanapki z serem, kiełkami, rukolą ( mąka żytnia, pszenna, masło, mleko), kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa z fasolki szparagowej ( mąka pszenna, seler, śmietana, masło ) |
Spaghetti z warzywami ( maka pszenna, śmietana ), kompot z wisni |
Jogurt naturalny z musem truskawkowym ( mleko ), rurki kruche ( mąka pszenna ) |
PIĄTEK 19.04.2024 |
Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ), pastą z makreli, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa pomidorowa z ryżem (seler, śmietana) |
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem ( mleko ), ziemniaki, kompot z aronii |
Bułka kajzerka ( mąka pszenna ), gruszka |
.......................... .......................... ............................
(Dyrektor) (Intendentka) (Szefowa kuchni)
____________________________________________________________________
Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie
Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne |
Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi. |
Jaja i produkty pochodne |
Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów. |
Ryby i produkty pochodne |
Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
Soja i produkty pochodne |
Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe. |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe). |
Seler i produkty pochodne |
Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło. |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych. |