JADŁOSPIS
Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie
na okres 09.12.2024 – 20.12.2024r
DATA |
ŚNIADANIE |
I DANIE |
II DANIE |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 09.12.2024
|
Bułka z masłem ( mąka pszenna) mleko czekoladowe, jabłka |
Rosół z makaronem (mąka pszenna, jajka, seler) |
Filet drobiowy panierowany (mąka pszenna,jajka, bułka tarta), ziemniaki puree ( masło, mleko), surówka z kapusty, kompot z wiśni |
Mus owocowy, chrupki kukurydziane |
WTOREK 10.12.2024
|
Chleb mieszany z masłem ( mąka pszenna, żytnia), pasztetem drobiowym, ogórkiem, herbata, mleko |
Zupa owocowa z makaronem (mąka pszenna) |
Gołąbki w sosie pomidorowym ( mąka pszenna, jajka, śmietana), ziemniaki, kompot z truskawek |
Banany |
ŚRODA 11.12.2024 |
Chleb mieszany ( mąka pszenna,żytnia) z masłem, szynką drobiową, rukolą, herbata, mleko |
Zupa krem ziemniaczana z grzankami ( mąka pszenna, seler, śmietana) |
Naleśniki z truskawkami ( mąka pszenna, jajka, mleko), kompot z truskawek |
Owoce sezonowe |
CZWARTEK 12.12.2024 |
Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, serem edamskim (mleko), pomidorem, herbata, mleko |
Zupa kalafiorowa ( mąka pszenna, seler, śmietana)
|
Burgerki drobiowe ( mąka pszenna, masło, jajka), sałatka z kapusty pekińskiej, kompot ze śliwek |
Jogurt naturalny z musem truskawkowym (mleko), rurki kruche (mąka pszenna) |
PIĄTEK 13.12.2024
|
Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, pastą z jaj (musztarda), papryką, herbata, mleko |
Zupa pomidorowa z ryżem ( śmietana, seler ) |
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (mleko), ziemniaki, kompot z aronii |
Placek drożdżowy z jabłkami (mąka pszenna, jajka, mleko, masło), herbata z melisy |
Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach
DATA
|
ŚNIADANIE |
ZUPA |
II DANIE |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 16.12.2024 |
Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna, ) z masłem, jajkiem papryką, herbata, mleko |
Rosół z makaronem ( mąka pszenna, jajka, seler ) |
Pulpety drobiowe ( mąka pszenna, śmietana), ryż na sypko, marchewka oprószana (masło), kompot z wiśni |
Kisiel poziomkowy, chrupki kukurydziane |
WTOREK 17.12.2024 |
Bułka z masłem (mąka pszenna ), serdelka delikatesowa, ketchup, herbata, mleko |
Zupa pomidorowa z ryżem ( śmietana, seler )Zupa koperkowa ( seler, kaszka manna) |
Kotlet schabowy ( jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko) surówka z czerwonej kapusty, kompot z truskawek |
Budyń waniliowy z musem malinowym (mleko) |
ŚRODA 18.12.2024 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, polędwicą z indyka, sałatą, herbata, mleko |
Krupnik jarzynowy ( seler, kasza ) |
Pierogi leniwe z masłem i cukrem trzcinowym ( mąka pszenna, mleko), woda z cytryną, jabłko z marchewką |
Sałatka owocowa |
CZWARTEK 19.12.2024
|
Kanapki z serem, kiełkami, rukolą ( masło, mąka żytnia, pszenna ), herbata, mleko |
Zupa krem z białych warzyw ( mąka pszenna, śmietana, seler) |
Paluszki rybne z miruny ( jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), kapusta kiszona gotowana (masło), kompot ze śliwek |
Pierniki (mąka pszenna, masło, miód, kakao), mandarynka |
PIĄTEK 20.12.2024 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, serkiem prymuskiem (mleko) , papryką herbata, mleko |
Zupa koperkowa ( seler, kaszka manna) |
Krokiety z ziemniaków z pieczarkami (mąka pszenna, jajka, bułka tarta), kompot z aronii |
Babeczki Mikołajkowe (mąka pszenna, jajka,mleko, kakao ), jabłka |
.......................... .......................... ............................
(Dyrektor) (Intendentka) (Szefowa kuchni)
____________________________________________________________________
Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie
Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne |
Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi. |
Jaja i produkty pochodne |
Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów. |
Ryby i produkty pochodne |
Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
Soja i produkty pochodne |
Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe. |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe). |
Seler i produkty pochodne |
Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło. |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych. |