JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

              na okres 09.12.2024 – 20.12.2024r         

               

DATA

ŚNIADANIE

I DANIE

II DANIE

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

09.12.2024

 

Bułka z masłem ( mąka pszenna)

mleko czekoladowe, jabłka

Rosół z makaronem (mąka pszenna, jajka, seler)

Filet drobiowy panierowany (mąka pszenna,jajka, bułka tarta), ziemniaki puree ( masło, mleko), surówka

z kapusty, kompot

z wiśni

Mus owocowy, chrupki kukurydziane

WTOREK

10.12.2024

 

Chleb mieszany z masłem ( mąka pszenna, żytnia), pasztetem drobiowym, ogórkiem, herbata, mleko

Zupa owocowa z makaronem (mąka pszenna)

Gołąbki w sosie pomidorowym

( mąka pszenna,  jajka, śmietana), ziemniaki, kompot

z truskawek

Banany

 

ŚRODA

11.12.2024

Chleb mieszany ( mąka pszenna,żytnia)

z masłem, szynką drobiową, rukolą, herbata, mleko

Zupa krem ziemniaczana z grzankami

( mąka pszenna, seler, śmietana)

Naleśniki z truskawkami

( mąka pszenna, jajka, mleko),  kompot z truskawek

Owoce sezonowe

 

CZWARTEK

12.12.2024

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna)

z masłem, serem edamskim  (mleko), pomidorem, herbata, mleko   

Zupa kalafiorowa ( mąka pszenna, seler, śmietana)

 

Burgerki drobiowe ( mąka pszenna, masło, jajka), sałatka z kapusty pekińskiej, kompot ze śliwek

Jogurt naturalny z musem truskawkowym (mleko), rurki kruche (mąka pszenna)

 

PIĄTEK

13.12.2024

 

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna)

z masłem, pastą z jaj (musztarda), papryką, herbata, mleko   

Zupa pomidorowa z ryżem

( śmietana, seler )

Twarożek z rzodkiewką

 i szczypiorkiem (mleko), ziemniaki, kompot z aronii

Placek drożdżowy z jabłkami (mąka pszenna, jajka, mleko, masło), herbata z melisy

                                                                                                                

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

DATA

 

ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

16.12.2024

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna, ) z masłem, jajkiem papryką,

 herbata, mleko

Rosół z makaronem

 ( mąka pszenna, jajka, seler )

Pulpety drobiowe

(  mąka pszenna, śmietana), ryż na sypko, marchewka oprószana (masło), kompot z wiśni

Kisiel poziomkowy, chrupki kukurydziane

 

WTOREK

17.12.2024

Bułka z masłem  (mąka  pszenna ), serdelka delikatesowa, ketchup,  herbata, mleko

Zupa pomidorowa z ryżem ( śmietana, seler )Zupa koperkowa

 ( seler, kaszka manna)

Kotlet schabowy

 ( jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko)  surówka z czerwonej  kapusty, kompot z truskawek

Budyń waniliowy

z musem malinowym (mleko)

 

ŚRODA

18.12.2024

   Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna )masłem, polędwicą z indyka, sałatą, herbata, mleko

Krupnik jarzynowy

 ( seler, kasza )

Pierogi leniwe

z masłem i cukrem trzcinowym ( mąka pszenna, mleko), woda z cytryną, jabłko z marchewką

Sałatka owocowa

 

CZWARTEK

19.12.2024

 

Kanapki z serem, kiełkami, rukolą ( masło, mąka żytnia, pszenna ), herbata, mleko 

Zupa krem z białych warzyw

( mąka pszenna, śmietana, seler)

Paluszki rybne 

z miruny ( jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), kapusta kiszona gotowana (masło), kompot ze śliwek

Pierniki (mąka pszenna, masło, miód, kakao), mandarynka

 

 

PIĄTEK

20.12.2024

 Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna )masłem, serkiem prymuskiem (mleko) , papryką herbata, mleko

Zupa koperkowa

 ( seler, kaszka manna)

Krokiety

z ziemniaków z pieczarkami (mąka pszenna, jajka, bułka tarta), kompot z aronii

Babeczki Mikołajkowe (mąka pszenna, jajka,mleko, kakao ), jabłka

                                                                                                                                

..........................                  ..........................               ............................

  (Dyrektor)                          (Intendentka)                   (Szefowa kuchni)

____________________________________________________________________

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

                                                                                                    

                                                                              

                                             

                                                                                                                  

                        

                                                                                                                                   

                                                                                                 

                                                  

                                                                                                          

                                                          

                                                

                                                                                                                                       

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.