JADŁOSPIS
Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie
na okres 06.05.2024 – 17.05.2024r
DATA |
ŚNIADANIE |
I DANIE |
II DANIE |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 06.05.2023
|
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, pasztetem drobiowym, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa pomidorowa z makaronem ( mąka pszenna, seler, jajka) |
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem ( mleko ), ziemniaki, kompot z aronii |
Ciastka ptysiowe ( mąka pszenna, jajka), mandarynka |
WTOREK 07.05.2023 |
Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, jajkiem, kiełkami, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa kalafiorowa ( seler, śmietana, kaszka manna ) |
Pulpety w sosie pomidorowym (mąka pszenna, jajka, śmietana ), makaron ( mąka pszenna), kompot z wiśni |
Placek kruchy z owocami (mąka pszenna, jajka, masło) – wypiek własny, herbata z melisy |
ŚRODA 08.05.2023 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), polędwicą z indyka, sałatą lodową, kawa zbożowa z mlekiem |
Krupnik jarzynowy ( seler, kasza ) |
Racuchy drożdżowe z jabłkiem ( mąka pszenna, jajka, mleko), woda z cytryną |
Banany |
CZWARTEK 09.05.2023
|
Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, serkiem prymuskiem ( mleko), papryką, kawa zbożowa z mlekiem |
Rosół z makaronem ( mąka pszenna, seler, jajka) |
Nugussy drobiowe ( mąka pszenna, jajka, bułka tarta), frytki , surówka z kapusty, kompot z porzeczek |
Kaszka na mleku z musem truskawkowym |
PIĄTEK 10.05.2023 |
Bułka kanapkowa z masłem ( mąka pszenna), powidłami truskawkowymi (100% owoców), kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym ( śmietana, masło, mąka pszenna, jajka ) |
Kotlet jajeczny ( bułka tarta), ziemniaki puree ( mleko, masło ) , sałatka z ogórków, kompot z aronii |
Lody śmietankowe ( mąka pszenna), jabłka |
Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach
DATA
|
ŚNIADANIE |
ZUPA |
II DANIE |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 13.05.2024 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, twarożkiem (mleko) papryką, kawa zbożowa z mlekiem |
Rosół z makaronem ( mąka pszenna, seler, jajka ) |
Kurczak w sosie potrawkowym ( mąka pszenna, śmietana, jajka ), ryż na sypko, bukiet warzyw (masło), kompot z wiśni |
Budyń waniliowy z musem owocowym ( mleko) |
WTOREK 14.05.2024 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ) z masłem, pomidorem, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa krem brokułowa z grzankami ( mąka pszenna, seler, śmietana ) |
Polędwiczki wieprzowe w sosie ( mąka pszenna, śmietana ), kasza jęczmienna, marchewka oprószana ( masło), kompot z truskawek |
Galaretka z owocami ze śmietaną |
ŚRODA 15.05.2024 |
Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, szynką drobiową , rukolą, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa ogórkowa ( seler, śmietana, mąka pszenna ) |
Naleśniki z truskawkami ( mąka pszenna, mleko, jajka), woda z cytryną |
Arbuz, wafle ryżowe |
CZWARTEK 16.05.2024
|
Kanapki z serem, kiełkami, rukolą ( mąka żytnia, pszenna, masło, mleko), kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa pomidorowa z ryżem (seler, śmietana) |
Kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka, bułka tarta), ziemniaki puree ( masło, mleko), sałatka z buraczków, kompot ze śliwek |
Jogurt naturalny z musem malinowym ( mleko ), rurki kruche ( mąka pszenna ) |
PIĄTEK 17.05.2024 |
Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna ), pastą z makreli, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem |
Zupa owocowa z makaronem ( mąka pszenna ) |
Kotlet z soczewicy (jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), surówka z kiszonej kapusty, kompot z aronii |
Lody waniliowe ( mleko), mandarynka |
.......................... .......................... ............................
(Dyrektor) (Intendentka) (Szefowa kuchni)
____________________________________________________________________
Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie
Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne |
Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi. |
Jaja i produkty pochodne |
Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów. |
Ryby i produkty pochodne |
Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
Soja i produkty pochodne |
Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe. |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe). |
Seler i produkty pochodne |
Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło. |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych. |