JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

na okres 15.01.2024 – 26.01.2024r

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

15.01.2024

 

Chleb mieszany ( maka żytnia, pszenna )

z masłem,

jajkiem, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Rosół z makaronem

(mąka pszenna, jajka, seler)

Risotto z kurczaka z warzywami (  mąka pszenna, śmietana), kompot z truskawek

Owoce sezonowe, chrupki kukurydziane

 

WTOREK

16.01.2024

Bułka z masłem orzechowym ( mąka pszenna ),

 kawa zbożowa z mlekiem, jabłka

Zupa koperkowa

( seler, kaszka )

Filet drobiowy panierowany ( maka pszenna, jajka, bułka tarta ),  ziemniaki puree ( masło, mleko ), surówka z marchwi, kompot z wiśni

Kaszka na mleku z musem malinowym

 

ŚRODA

17.01.2024

 

Chleb mieszany ( maka żytnia, pszenna )

z masłem,

polędwicą drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Krupnik jarzynowy ( seler, kasza )

Naleśniki z truskawkami  ( mąka pszenna, jajka, mleko ), woda z cytryną

Banany

 

 

CZWARTEK

18.01.2024

 

 

Bułka z masłem ( mąka pszenna ), powidłami truskawkowymi (100% owoców ) kawa zbożowa z mlekiem

Zupa krem ziemniaczana z grzankami  ( mąka pszenna, seler, śmietana)

Polędwiczki wieprzowe w sosie ( mąka pszenna, śmietana ),  kasza jęczmienna , kapusta czerwona gotowana ( masło ), kompot ze śliwek

Budyń czekoladowy ( mleko, kakao ), gruszka

 

PIĄTEK

19.01.2024

 

 

 

Chleb mieszany ( maka żytnia, pszenna )

z masłem,

serkiem prymuskiem ( mleko ), papryką,

 kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z makaronem ( seler, śmietana, mąka

pszenna )

Jajko smażone ( masło ),  ziemniaki puree ( masło, mleko ) , surówka z kapusty pekińskiej, kompot ze śliwek

Bułka kajzerka ( mąka pszenna ), mandarynka

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                                                                                                                                                                       

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

22.01.2024

 

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna) z masłem, pastą z jaj ( musztarda ), ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

 Rosół z makaronem ( mąka pszenna, seler, jajka )

Kurczak w sosie potrawkowym ( mąka pszenna, jajka, śmietana ), ryż na sypko, bukiet warzyw ( masło ), kompot z truskawek

Wafle orzechowe ( mąka pszenna,, kakao, śmietana, masło ), jabłka

 

WTOREK

23.01.2024

Bułka kanapkowa z masłem ( mąka  pszenna), mleko czekoladowe, jabłka

Zupa krem brokułowa z grzankami ( mąka pszenna,  seler,  śmietana )

Kotlet mielony ( jajka,bułka tarta ), ziemniaki puree ( masło, mleko ), surówka z kapusty,  kompot z porzeczek

 Owoce sezonowe

(gruszka, mandarynka )

 

ŚRODA

24.01.2024

 Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna) z masłem szynka drobiową, sałatą, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa kalafiorowa

( seler,

 śmietana, mąka pszenna )

Kluski kładzione z masłem i cukrem   ( mąka pszenna,  jajka, mleko ),  woda z cytryną

Bułka mleczna ( mąka pszenna ), herbata malinowa

 

CZWARTEK

25.01.2024

 

  Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z masłem, serem edamskim ( mleko ),  papryką, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa ogórkowa

 (  mąka pszenna, śmietana,

seler )

Spaghetti z warzywami (mąka pszenna), kompot ze śliwek

Jogurt owocowy ( mleko ), rurki kruche ( mąka pszenna )

 

 

PIĄTEK

26.01.2024

  Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna ), z pastą z makreli, ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem

Zupa pomidorowa z ryżem ( seler,  śmietana )

Twarożek z rzodkiweką i szczypiorkiem ( mleko ), ziemniaki, kompot z aronii, jabłko z marchewką

 Ciastka maślane ( mąka pszenna, śmietana ), pomarańcza

                                                                                                                               

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

                                                                                                                                

..........................                  ..........................               ............................

  (Dyrektor)                          (Intendentka)                  (Szefowa kuchni)

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

  

                                                                                          

                                                                                                                          

                                                           

                                                

                                                                                                                                      

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

  

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.

 

           

                JADŁOSPIS

Przedszkola im. Kubusia Puchatka w Odolanowie

              na okres 09.12.2024 – 20.12.2024r         

               

DATA

ŚNIADANIE

I DANIE

II DANIE

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

09.12.2024

 

Bułka z masłem ( mąka pszenna)

mleko czekoladowe, jabłka

Rosół z makaronem (mąka pszenna, jajka, seler)

Filet drobiowy panierowany (mąka pszenna,jajka, bułka tarta), ziemniaki puree ( masło, mleko), surówka

z kapusty, kompot

z wiśni

Mus owocowy, chrupki kukurydziane

WTOREK

10.12.2024

 

Chleb mieszany z masłem ( mąka pszenna, żytnia), pasztetem drobiowym, ogórkiem, herbata, mleko

Zupa owocowa z makaronem (mąka pszenna)

Gołąbki w sosie pomidorowym

( mąka pszenna,  jajka, śmietana), ziemniaki, kompot

z truskawek

Banany

 

ŚRODA

11.12.2024

Chleb mieszany ( mąka pszenna,żytnia)

z masłem, szynką drobiową, rukolą, herbata, mleko

Zupa krem ziemniaczana z grzankami

( mąka pszenna, seler, śmietana)

Naleśniki z truskawkami

( mąka pszenna, jajka, mleko),  kompot z truskawek

Owoce sezonowe

 

CZWARTEK

12.12.2024

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna)

z masłem, serem edamskim  (mleko), pomidorem, herbata, mleko   

Zupa kalafiorowa ( mąka pszenna, seler, śmietana)

 

Burgerki drobiowe ( mąka pszenna, masło, jajka), sałatka z kapusty pekińskiej, kompot ze śliwek

Jogurt naturalny z musem truskawkowym (mleko), rurki kruche (mąka pszenna)

 

PIĄTEK

13.12.2024

 

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna)

z masłem, pastą z jaj (musztarda), papryką, herbata, mleko   

Zupa pomidorowa z ryżem

( śmietana, seler )

Twarożek z rzodkiewką

 i szczypiorkiem (mleko), ziemniaki, kompot z aronii

Placek drożdżowy z jabłkami (mąka pszenna, jajka, mleko, masło), herbata z melisy

                                                                                                                

Pogrubiona czcionką zaznaczono składniki alergenne występujące w posiłkach

DATA

 

ŚNIADANIE

ZUPA

II DANIE

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

16.12.2024

Chleb mieszany ( mąka żytnia, pszenna, ) z masłem, jajkiem papryką,

 herbata, mleko

Rosół z makaronem

 ( mąka pszenna, jajka, seler )

Pulpety drobiowe

(  mąka pszenna, śmietana), ryż na sypko, marchewka oprószana (masło), kompot z wiśni

Kisiel poziomkowy, chrupki kukurydziane

 

WTOREK

17.12.2024

Bułka z masłem  (mąka  pszenna ), serdelka delikatesowa, ketchup,  herbata, mleko

Zupa pomidorowa z ryżem ( śmietana, seler )Zupa koperkowa

 ( seler, kaszka manna)

Kotlet schabowy

 ( jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko)  surówka z czerwonej  kapusty, kompot z truskawek

Budyń waniliowy

z musem malinowym (mleko)

 

ŚRODA

18.12.2024

   Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna )masłem, polędwicą z indyka, sałatą, herbata, mleko

Krupnik jarzynowy

 ( seler, kasza )

Pierogi leniwe

z masłem i cukrem trzcinowym ( mąka pszenna, mleko), woda z cytryną, jabłko z marchewką

Sałatka owocowa

 

CZWARTEK

19.12.2024

 

Kanapki z serem, kiełkami, rukolą ( masło, mąka żytnia, pszenna ), herbata, mleko 

Zupa krem z białych warzyw

( mąka pszenna, śmietana, seler)

Paluszki rybne 

z miruny ( jajka, bułka tarta), ziemniaki puree (masło, mleko), kapusta kiszona gotowana (masło), kompot ze śliwek

Pierniki (mąka pszenna, masło, miód, kakao), mandarynka

 

 

PIĄTEK

20.12.2024

 Chleb mieszany (mąka żytnia, pszenna )masłem, serkiem prymuskiem (mleko) , papryką herbata, mleko

Zupa koperkowa

 ( seler, kaszka manna)

Krokiety

z ziemniaków z pieczarkami (mąka pszenna, jajka, bułka tarta), kompot z aronii

Babeczki Mikołajkowe (mąka pszenna, jajka,mleko, kakao ), jabłka

                                                                                                                                

..........................                  ..........................               ............................

  (Dyrektor)                          (Intendentka)                   (Szefowa kuchni)

____________________________________________________________________

Z powodu zmian w dostawie produktów jadłospis może ulec zmianie

                                                                                                    

                                                                              

                                             

                                                                                                                  

                        

                                                                                                                                   

                                                                                                 

                                                  

                                                                                                          

                                                          

                                                

                                                                                                                                       

Zboża zawierające gluten, tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

Pieczywie: pszennym, żytnim, mieszanym, razowym, graham, orkiszowym, sojowym, chrupkim ( za wyjątkiem ryżowego i kukurydzianego), waflach wielozbożowych, panierce z bułki tartej, kaszach, takich jak: jęczmienna, Kus Kus, manna, płatkach owsianych, jęczmiennych, musli, makaronie : pszennym białym i razowym, groszku ptysiowym, produktach na bazie maki pszennej: np. wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, pierogi.

   Jaja i produkty pochodne

Składniki kanapek: pasta do kanapek, dodatek do zup: szpinakowej, barszczu białego; składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, omletów, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek, pierogów.

  Ryby i produkty pochodne

Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.

  Soja i produkty pochodne

Mleko sojowe ( alternatywa mleka krowiego

w diecie bezmlecznej), kotlety sojowe.

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany ( pierogi ruskie, leniwe, naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo- jogurtowe).

Seler i produkty pochodne

Składnik do zup, surówek ( na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw podanych na ciepło.

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Wykorzystywane jako składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek), panierek w wybranych produktach obiadowych.